Інформація про новий матеріал PP-RCT (ПП-РЦТ) для виготовлення труб і фітингів з поліпропілену

14:12 13/4/2016

Останнім часом в спеціалізованих виданнях, а також в поданій документації з продажу деяких виробників поліпропіленових систем, з’являється все більше і більше інформації про новий поліпропілені для трубопровідних систем в області опалення та водопостачання, що має покращені якості.

За нашою інформацією використовуваний для виготовлення таких трубопровідних систем поліпропілен випускається фірмою «Borealis» і продається під назвою «Beta PPR» деяким виробникам трубопровідних систем (німецькою, турецькою, китайською), і який через свою модифікованої полімерної структури, нібито, має покращені показники по щільності.

Виробники стверджують, що це досягається завдяки так званому бета-нуклеірованію. При цьому в основний матеріал додаються добавки, які впливають на кристалізацію матеріалу.
Звичайно, вітається будь винахід, що веде до поліпшення властивостей продукту, а також до посилення і розширення ринку по збуту трубопровідних систем з поліпропілену.

Але потрібно врахувати і той важливий момент, що навіть ці позитивні результати, через швидке впровадження на ринок недостатньо дослідженою продукції, можуть обернутися зовсім іншою стороною. Тому ми хочемо звернути Вашу увагу на наступні пункти:

– Цей матеріал не вказано ні в одній нормі по трубопровідним системам з поліпропілену (PP), ні в DIN 8077/8078, ні в EN ISO 15874.
– Цей матеріал не внесено до листи даних DVGW для застосування в трубопровідних системах для водоснобженія.
– Передумовою для застосування є те, що матеріал занесений в вищеназвані норми. Цим самим немає труб допущених DVGW до застосування з цього матеріалу.
– Не мається також і довготривалих випробувань цього матеріалу.
– Наявні досі випробування поки не підтверджені подальшим триваліший строк застосування.

У спеціалізованій літературі повідомляється, що нуклеірованіе матеріалу негативно діє на його хімічну стійкість. Це може призвести до обмеження не тільки в промисловому застосуванні трубопровідних систем, а й у водопостачанні, через застосовуваних засобів для дезинфікації води, що може призвести до радикального зниження життєдіяльності трубопровідних систем.
Стійкість до впливу добавок, застосовуваних у водопостачанні та в хімічних областях, ще не достатньо досліджена.
Виробничо-технологічні витрати при обробці під час лиття труб та фітингів набагато вище, ніж при всіх раніше відомих типах PP. Так зване «вікно оброблюваності» (допустимі межі для параметрів виготовлення, такі як температура маси, тиск, швидкість з якою тягнутися труби, в яких можна коливатися для раціонального виробництва) набагато вужче, ніж у інших типів PP.
Щоб досягти такої дії процесу нуклеірованія, яке б покращувало властивості речовини, потрібно обов’язково дотримуватися певних параметрів при виробництві з дуже обмеженими допустимими похибками (досить велику бета-фазу при виготовленні труб можна досягти тільки при щадному, тобто повільному технологічному режимі виробництва)

Звичайно, для споживачів головною гарантією при виборі трубопровідних систем з поліпропілену є якість і надійність продукції.
Майже 40-річний досвід роботи фірми aquatherm GmbH на світовому ринку є серйозним аргументом на користь вибору надійних систем, перевірених часом.

aquatherm GmbH, жовтень 2010р.